maanantai 3. lokakuuta 2011

Tarinat elävöittävät eteläkarjalaisuutta

Tarinat ovat ikivanha tapa kertoa siitä, mikä on yhteistä ja jaettua. Tarinoiden avulla jäsennetään, uusitaan ja siirretään kollektiivista identiteettiä sukupolvilta toiselle. Niiden käyttö on luonnollinen tapa ymmärtää ja selittää elämää. Tarinat koskettavat ja ne auttavat oivaltamaan. Tarinoiden kautta ihmiset ovat kautta aikojen jäsentäneet mennyttä ja tulevaa. Paikkojen ja ihmisten muuttuessa tarinat pysyvät.

Etelä-Karjala-instituutin Maaseudun merkkipaalut -hankkeessa kerätään, dokumentoidaan ja analysoidaan eteläkarjalaista ja karjalaista kulttuuriperintöä. Keräämme Etelä-Karjalan paikkoihin liittyviä tarinoita. Tarinoiden avulla on mahdollista hahmottaa eteläkarjalaista identiteettiä sekä sitä mitkä paikat ja kertomukset luovat maakunnalle sen omat erityispiirteensä. Tarinat nostavat esille mielenkiintoisia kohteita ja ne mahdollistavat uusien asioiden löytämisen omasta tutusta elinympäristöstä. Hankkeen tavoitteena on tallentaa erityisesti maaseudun kulttuuriperintöä.

Tarinoiden myötä Etelä-Karjalaa voidaan esitellä myös muille. Tarinat avaavat alueelle tuleville matkailijoille karjalaisuutta sekä eteläkarjalaista kulttuuria. Matkailuyrittäjät voivat tarinoiden kautta löytää tuoreita tapoja kertoa tuotteestaan. Tarinoiden myötä matkailija löytää uusia kohteita.

Jos sinulla on jokin eteläkarjalaiseen paikkaan kertova tarina, voit kertoa siitä meille. Tarina voi olla vanha tai uusi, omakohtainen kokemus tai joltakin kuultu kertomus mielenkiintoisesta paikasta. Kiinnostuksemme kohteena ovat kaikenikäisten ihmisten tarinat.

Hyvä tarina kertoo mielenkiintoisen tapahtuman, joka on sattunut jossain tietyssä paikassa. Tarina voi olla jokin muisto Saimaan rannalta, hauska sattumus kylältäsi, kertomus lapsuuden leikkipaikasta tai muuten vain mukava hetki, johon liittyy paikan tunnelma. Meitä kiinnostavat myös ruokaan liittyvät tarinat ja tunnettuun historialliseen tai nykypäivän henkilöön liittyvät kertomukset. Etsimme siis paikan henkeen liittyviä suuria tai pieniä tarinoita.

Voit lähettää tarinasi sähköpostitse Heini Kähköselle tai Kristiina Korjonen-Kuusipurolle (sähköpostisoitteet muotoa etunimi.sukunimi(ät)lut.fi) tai postitse osoitteeseen Etelä-Karjala-instituutti, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, PL 20, 53851 Lappeenranta. Tarinat voi lähettää nimettöminä tai nimen kanssa vuoden 2011 loppuun mennessä. Tarinoista kootaan tarinaopas, joka julkaistaan kesällä 2012 suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Lisätietoja hankkeesta löytyy Etelä-Karjala-instituutin nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti